How to read Hindi written with English Alphabets
We need to know how to read and pronounce Hindi from Hindi written with English alphabets. The explanation and examples given below will
help, to a great extent, to read Hindi with correct pronunciation.
In English language pronunciation of same vowel differs when it comes with different alphabets. In Hindi, pronunciation of vowel
remains same with each alphabet. We give below examples of each vowel where pronunciation of the same vowel differs when it comes with different consonants:
हमे यह जानने की जरूरत है की इंग्लिश अक्षरों में लिखी हिन्दी को कैसे पढ़ना है। नीचे दिए गए उदाहरणों और व्याख्या को समझने से काफी हद तक सही उच्चारण के साथ हिन्दी पढ़ने में मदद मिलेगी।
हिन्दी में स्वर का उच्चारण हर अक्षर के साथ एक समान रहता है। नीचे हर स्वर के उदाहरण दिए गए हैं जहां उसी स्वर का उच्चारण अवग व्यंजन के साथ अलग हो जाता है।
Pronunciation of 'A' in Cab, Ban, Man, Fan differs with Car, Par, Bar, Law, Saw.
Prounciation of 'E' in Pen, Den, Men, Ten differs with Per, Her, Jerk, Dew, New.
Pronunciation of 'I' in Bill, Nill, Chill, Pin differs with Bird, Chirp, Pile, Mile, Dire.
Pronunciation of 'O' in Do, To, differs with No, Go And Son, Done differs with Sony, Dope.
Pronunciation of 'U' in Cup, Tub, Pub, Fun differs with Tube, Cube, Pull, Put.
In Hindi language, the pronunciation of each vowel remains same with each alphabet. Hindi language is more easy than English. The understanding of the
following important points will help in reading Hindi with correct pronunciation:
हिन्दी में प्रत्येक स्वर का उच्चारण हर अक्षर के साथ समान रहता है। हिन्दी भाषा अँग्रेज़ी से ज्यादा आसान है। नीचे दिए गए महत्वपूर्ण बिंदु हिन्दा को सही उच्चारण से पढ़ने में मदद करेंगेः
Important Points | महत्वपूर्ण बिंदु
1. In Hindi language, consonants can be written half or full like 'क, क्, चक्कन, सम्बन्ध /संबंध' - ka, k, chakkan, sambandh. | 1. हिन्दी में व्यंजन आधा भी लिखा जा सकता है और पूरा भी जैसे - 'क, क्, चक्कन, सम्बन्ध /संबंध'। |
a) The first alphabet is written full. | a) पहला व्यंजन पूरा लिखा हुआ है। |
b) the Second alphabet is written half. It is single and not a part of any word; hence a mark of Halant is added below the consonant. | b) दूसरा आधा लिखा हुआ है। यह अकेला है और किसी शब्द का हिस्सा नही है इसलिए व्यंजन के नीचे हलंत का निशान जोड़ा गया है। |
c) the Third example is a word. It contains both half and full consonants. When a half consonant is to be written in a word, next consonant is written immediately after that without putting any vowel. In the word 'chakkan' first 'k' is half as second consonant 'k' is written without putting any vowel. Consonant 'n' is full as no consonant has come after that. The last consonant of a word is pronounced fully except the consonant 'N'. 'N' written in Capital at the last of the word is used both for half consonant ('N' & 'M') and full consonant ('NA' e.g. GuN, GaN). | c) तीसरा उदाहरण एक शब्द है। इसमें दोनो आधे और पूरे व्यंजन शामिल है। जब एक व्यंजन शब्द में आधा लिखना हो तब अगला व्यंजन उसके तुरंत बाद बिना किसी स्वर लगाए लिखा जाता है। शब्द 'चक्कन' में पहला 'क्' आधा है क्योंकि उसके तुरंत बाद कोई स्वर नही है। व्यंजन 'न' पूरा है क्योंकि उसके तुरंत बाद कोई व्यंजन नही है। शब्द के आखिरी व्यंजन को पूरा उच्चारित किया जाता है सिवाय व्यंजन 'ण' के। शब्द के आखिर में लिखा 'N' दोनो आधे व्यंजन (' न' व 'म') और पूरे व्यंजन ( 'ण' e.g. गुण, गण) के रूप में प्रयोग होता है। |
d) In other word 'sambandh' consonants 'm' and 'n' are half as next consonants have come without putting any vowel after them. In Hindi language, half consonant -'n' and 'm' can be written by putting a dot (bindi) above the line like it is written in the example. | d) दूसरे शब्द संबंध में व्यंजन 'म' व 'न' आधे हैं क्योंकि अगले व्यंजन उनके बाद बिना किसी स्वर के आए हैं। हिन्दी भाषा में, आधे व्यंजन 'न' व 'म' को लाइन के ऊपर बिंदी लगाकर भी लिखा जा सकता है जैसा कि उदाहरण में लिखा गया है। |
Pronunciation of half-written consonant/alphabet is also half, and the full alphabet is pronounced fully. In writing Hindi with English alphabets, to differentiate between the use of half or full consonants, we have written 'a' after the consonants (where another vowel is not required) for its full pronunciation. (Exception -the last consonant of the word). | आधे लिखे व्यंजन का उच्चारण भी आधा होता है और पूरा व्यंजन पूरा उच्चारित किया जाता है। हिन्दी को अँग्रेज़ी अक्षरों मे लिखने में, आधे और पूरे व्यंजन में अंतर करने के लिए, हमने 'a' को व्यंजनो के बाद (जहां कोई दूसरे स्वर की जरुरत नही है) उसके पूरे उच्चारण के लिए लिखा है (अपवाद शब्द का आखिरी व्यंजन)। |
2. Double 'aa' is written to give the pronunciation of 'आ' - 'aa' (English word 'Bar' has the pronunciation of 'aa' hence for Hindi it is written 'Baar') and single 'a' between two consonants will help in making the full sound of the consonant come just before 'a' e.g. paDhanaa - 'Dh' is pronounced completely and 'aa' is added after 'n' hence it will pronounce 'naa' | 2. दो बार 'aa' आ के उच्चारण के लिए लिखा है (अँग्रेज़ी शब्द 'Bar' में 'आ' का उच्चारण होता है इसलिए हिन्दी में 'Baar' लिखा है) और अकेला 'a' दो व्यंजनो के बीच में उस व्यंजन के पूरे उच्चारण में मदद करता है जो 'a' से तुरंत पहले आया है जैसे पढ़ना - 'ढ़' पूरा उच्चारित हुआ है और 'n' के बाद 'aa' जोड़ा है अतः इसका उच्चारण होगा 'ना'। |
3. Vowel 'e' after the alphabet in words will give the sound of 'ए' - 'e' like English words - Sent, Debit, Credit, Sentiment and in Hindi words - Khel, Se, Ne, Le, Lekin. | 3. स्वर 'e' व्यंजन के बाद 'ए' की ध्वनि देगा जैसे इंग्लिश शब्द - Sent, Debit, Credit, Sentiment और हिन्दी शब्द - खेल, से, ने, ले, लेकिन। |
4. Kindly pay attention to the alphabets written in Capital (d,D, dh, Dh, t, T, th, TH, N, S). Capital alphabets give a different sound. In English, the first alphabet of each sentence is Capital, and for Hindi also we have used capital alphabet for the first alphabet of the sentence. | 4. कृपया केपिटल में लिखे (d,D, dh, Dh, t, T, th, TH, N, S) अक्षरों पर ध्यान दीजिए। केपिटल अक्षर अलग ध्वनि देता है। अँग्रेज़ी में वाक्य का पहला अक्षर केपिटल होता है और हिन्दी के लिए भी हमने वाक्य के पहले अक्षर के लिए केपिटल अक्षर का प्रयोग किया है। |
5. Exceptions: Names & English words which we use in the English - These are written as we write them in English. Other exception words are given in the table. | 5. अपवादः नाम और अँग्रेज़ी शब्द जो हम अँग्रेज़ी में प्रयोग करते हैं - इन्हें अँग्रेज़ी भाषा की तरह लिखा है। दुसरे अपवाद शब्द तालिका में दिये हुए हैं। |
Keeping in view the above points, please look at the following table to learn Hindi reading:
S.No. | Akshar | Alphabet | Shabd | Word | Shabd | Word | Shabd | Word |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
VOWELS | ||||||||
1 | अ | a | पर | par | कर | kar | कलम | kalam |
1 | अ | a | पलक | palak | सफर | safar | मगर | magar |
2 | अ | a | यह | yah | वह | vah | प्राण | praaN |
2 | अ | a | पैर | pair | सैर | sair | कर्म | karm |
3 | आ | aa | आया | aayaa | काम | kaam | बात | baat |
3 | आ | aa | प्राप्त | praapt | घायल | ghaayal | डायन | Daayan |
4 | इ | i | इमली | imalee | इजाजत | ijaajat | इलाका | ilaakaa |
4 | इ | i | इन्सान | insaan | किसकी | kisakee | लेकिन | lekin |
5 | ई | ee | ईख | eekh | ईंट | eenT | ईजाद | eejaad |
5 | ई | ee | कीमा | keemaa | कली | kalee | भड़की | bhaDDakee |
6 | उ | u | उपर | upar | उन्माद | unmaad | उल्लू | ulloo |
6 | उ | u | उपेक्षा | upekShaa | हुआ | huaa | दुवा | duvaa |
7 | ऊ | oo | ऊँट | oonT | ऊन्चा | oonchaa | ऊन | oon |
7 | ऊ | oo | फिजूल | phijool | कबूल | kabool | चूड़ी | chooDee |
8 | ए | e | एक | ek | एवं | evam | प्रत्येक | pratyek |
8 | ए | e | फरेब | phareb | सेवक | sevak | देर से आना | der se aanaa |
9 | ए | e | ये | ye | वे | ve | से | se |
9 | ए | e | दे | de | ने | ne | ले | le |
10 | ऐ | ai | ऐनक | ainak | ऐतराज | aitaraaj | बैठक | baiThak |
10 | ऐ | ai | बेचैन | bechain | ऐठन | aiThan | फैसला | phaisalaa |
11 | ओ | o | ओर | or | जोर | jor | बोलना | bolanaa |
11 | ओ | o | तोलना | tolanaa | परोपकार | paropakaar | आलोचना | aalochanaa |
12 | ओ | o | जोत | jot | वोट | voT | लंगोट | langoT |
12 | ओ | o | तोल | tol | शोर | shor | समोसा | samosaa |
13 | औ | au | और | aur | औरत | aurat | औकात | aukaat |
13 | औ | au | नौकर | naukar | मौत | maut | लौट | lauT |
CONSONANTS | ||||||||
14 | क | ka | कला | kalaa | कर्कश | karkash | कमाल | kamaal |
14 | क | ka | कोई | koi | आकृति | aakrati | आक्रामक | aakraamak |
15 | क | ka | दिक्कत | dikkat | झक्की | jhakkee | पक्का | pakkaa |
15 | क | ka | चक्की | chakkee | चक्कन | chakkan | लकड़ी | lakaDee |
16 | ख | kha | खाना | khaanaa | तख्त | takht | मक्खी | makkhee |
16 | ख | kha | अखबार | akhabaar | खजाना | khajaana | मक्खन | makkhan |
17 | ग | ga | गमला | gamalaa | गजल | gajal | गुब्बारा | gubbaaraa |
17 | ग | ga | गिला | gilaa | गीला | geelaa | आगमन | aagaman |
18 | घ | gha | घर | ghar | बाघ | baagh | घाट | ghaaT |
18 | घ | gha | घोल | ghol | घेरना | gheranaa | घटाघन्घोर | ghaTaaghanghor |
19 | च | cha | चाट | chaaT | चख | chakh | चमत्कार | chamatakaar |
19 | च | cha | बच्चे | bachche | चहचहाना | chahachahaanaa | चाहत | chaahat |
20 | छ | chha | छत | chhat | छप्पर | chhappar | छप्पन | chhappan |
20 | छ | chha | छतरी | chhataree | इच्छांये | ichchhaanye | छाछ | chhaachh |
21 | ज | ja | जाग | jaag | जल | jal | जाल | jaal |
21 | ज | ja | जामुन | jaamun | जबरदस्त | jabaradast | जरूरी | jarooree |
22 | झ | jha | झन्ड़ा | jhanDaa | झलक | jhalak | झान्की | jhaankee |
22 | झ | jha | झपटना | jhapaTanaa | समझाना | samajhaanaa | झोन्पड़ी | jhonpaDee |
23 | त | ta | तलवार | talawaar | तमन्चा | tamanchaa | तकदीर | takadeer |
23 | त | ta | पत्थर | Patthar | तारीफ | taareef | तराना | taraanaa |
24 | थ | tha | थाप | thaap | थे | thay | थी | thee |
24 | थ | tha | कथन | kathan | थकना | thakanaa | थकाना | thakaanaa |
25 | ट | Ta | टमाटर | TamaaTar | काटना | kaaTanaa | किटाणु | kiTaaNu |
25 | ट | Ta | तरावट | taraavaT | कान्टे | kaanTe | नाटक | naaTak |
26 | ठ | Tha | ठीक | Theek | ठौस | Thaus | काठ | kaaTh |
26 | ठ | Tha | कठोर | kaThor | ठहरना | Thaharanaa | आठ | aaTh |
S.No. | Akshar | Alphabet | Shabd | Word | Shabd | Word | Shabd | Word |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
VOWELS | ||||||||
27 | द | da | दवात | davaat | दावत | daavat | अदा | adaa |
27 | द | da | देवता | devataa | दानव | daanav | दरियादिल | dariyaadil |
28 | ध | dha | धोना | dhonaa | धन्यवाद | dhanyavaad | धड़कन | dhaDDakan |
28 | ध | dha | धोबी | dhobee | अधर्म | adharmA | आधार | aadhaar |
29 | ड | Da | डगर | Dagar | कड़ा | kaDaa | डसना | Dasanaa |
29 | ड़ | Da | डमरू | Damaroo | डाकु | Daaku | डाकिया | Daakiyaa |
30 | ढ़ | Dha | ढ़कना | Dhakanaa | ढ़क्कन | Dhakkan | ढ़कोसला | Dhakosalaa |
30 | ढ़ | Dha | कढ़ाई | kaDhaai | ढ़ूँढ़ना | DhoonDhanaa | ढ़ाई अक्षर | Dhaai akShar |
31 | ड़ | DDa | पेड़ | peDD | हड़्ताल | haDDataal | पतझड़ | patajhaDD |
31 | ड़ | DDa | ड़ाली | DDaali | हड़प लेना | HaDDap lenaa | बड़बड़ | baDDabaDD |
32 | प | p a | प्रेम | prem | प्रतिशत | pratishat | प्रतिज्ञा | pratigyaa |
32 | प | p a | अप्पु | appu | अपने आप | apane aap | पैरों मैं | pairoN meiN |
33 | फ | pha | फल | phal | फलाहार | phalaahaar | फूल | phool |
33 | फ | pha | फालसे | phaalase | फड़फड़ाना | phaDDaphaDDaanaa | फाल्गुन | phaalgun |
34 | फ़ | fa | फीता | feetaa | फ़तेह | fateh | फलसफा | falasafaa |
34 | फ़ | fa | फफोला | fafolaa | फ़रियाद | fariyaad | फनकार | fanakaar |
35 | ब | ba | बन्दर | bandar | बादल | baadal | सदाबहार | sadaabahaar |
35 | ब | ba | शब्द | shabd | अम्बार | ambaar | बीमार | beemaar |
36 | भ | bha | भगवान | bhagwaan | भक्त | bhakt | भारत | Bhaarat |
36 | भ | bha | भेष | bhesh | भोजन | bhojan | भीतर | bheetar |
37 | म | ma | मस्त | mast | मास्टर | maasTer | अमानुष | amaanuSh |
37 | म | ma | उमंग | umang | महसूस | mehsoos | सम्बन्ध | sambandh |
38 | य | ya | यहूदी | India | भोग्य | bhogya | भोग्या | bhogyaa |
38 | य | ya | यहाँ | yahaaN | यह | yah | यादों | yaadoN |
39 | र | ra | रोना | ronaa | रुकना | rukanaa | प्रोत्साहन | protsaahan |
39 | र | ra | रुलाना | rulaanaa | रिबन | ribbon | रुखसत | rukhasat |
40 | ल | la | लालटेन | laalaTen | ललकार | lalakaar | जिल्लत | jillat |
40 | ल | la | लाठी | laaThee | लाओ | laao | लाये | laaye |
41 | व | va | वजूद | vajood | वाजिब | vaajib | वनस्पति | vanasapati |
41 | व | va | दावा | daavaa | विगत | vigat | विचार | vichaar |
42 | स | sa | सलाह | salaah | सोचना | sochanaa | सजावट | sajaavaT |
42 | स | sa | उपासना | upaasanaa | सन्देश | sandesh | सचेत | sachet |
43 | श | sha | शाबाश | shaabaash | कोशिश | koshish | विश्वाश | vishvaash |
43 | श | sha | शरारत | sharaarat | अंश | ansh | शबनम | shabanam |
44 | ष | Sha | विष | viSh | कोष | koSh | धनुष | dhanuSh |
44 | ष | Sha | षट्कोण | ShatkoNA | विशेष | visheSh | मनुष्य | manuShya |
45 | ह | ha | हमें | hameN | हमदम | hamadum | हलचल | halachal |
45 | ह | ha | हमराज | hamaraaj | हंसना | hansanaa | हंसी | hansee |
46 | न | na | नाटक | naaTak | नयन | nayan | अनजान | anajaan |
46 | न | na | चोँच | chounch | गुमनाम | gumanaam | नालायक | naalaayak |
47 | ण | Na | गण | gaN | गणाध्यक्ष | gaNaadhyaKsh | अवगुण | avaguN |
47 | ण | Na | गणना | gaNanaa | गणपति जी | gaNapati jee | अणु | aNu |
48 | क्ष | kSha | क्षण | kShaN | कक्षा | kakShaa | नक्शा | nakShaa |
48 | क्ष | kSha | अक्षुण | akShuNA | क्षत्रिय | kShatriya | रक्षा | rakShaa |
49 | nakaar / makaar bindee | N | मैं | maiN | में | meN | जिसमें | jisameN |
49 | N | संबंध | sambandh | पलकें | palakeN | मन्नतें | mannateN |
Hindi written with English Alphabets
All Rights are reserved.